اچ (خراش شیمیایی)

اچ (خراش شيميايي)

  • اچ كردن عبارتست از استفاده از محلولي كه با ايجاد خوردگي در نقاط پر انرژي سطح نمونه مثل مرز دانه­ها و فازها باعث آشكار شدن دانه­بندي، فازها و اجزاي ريزساختار، همگني ريز ساختار، پوشش، فصل مشترك ها، HAZ، الگوي دندريتي، جدايش، تغيير فرم و دسته اي شدن(Banding) مي­شود. اچ به سه صورت غوطه وري، مالشي و الكتروليتي(الكترواچ) قابل انجام است.
  • اچ كردن به دو دسته اچ شيميايي و الكترو اچ و اچ شيميايي نيز به دو گروه ميكرو اچ(اچ معمولي و رنگي) و ماكرواچ(اچ سرد و گرم) تفسيم بندي مي­شود.
  • در الكترواچ همانند الكتروپوليش، نمونه به عنوان آند در محلولي متناسب با جنس نمونه قرار گرفته و با استفاده از يك كاتد مناسب و اتصال به جريان الكتريكي در مدت زمان معيني عمل اچ انجام مي­شود.
  • ميكرو اچ شيميايي جهت آشكارسازي ريزساختار فلزات با استفاده از يك محلول شيميايي همچون نايتال ۲-۳% براي فولادها (شامل ۹۸-۹۷% الكل و ۲-۳% اسيدنيتريك) بصورت غوطه­وري يا مالشی صورت مي­پذيرد.

در روش غوطه­وري, محلول, داخل ظرفي همچون شيشه ساعت ريخته شده و سطح نمونه تا مدت زمان معيني درون آن حركت داده مي­شود. حركت نمونه درون محلول جهت جلوگيري از تشكيل حباب بر سطح نمونه و کنده شدن محصولات خوردگي از سطح به منظور ايجاد اچي تميز و يكنواخت ضروري است.

روش مالشي كه عمدتاً در آلياژهاي مس بكار مي­رود با استفاده از يك پنبه آغشته به محلول و ماليدن آن به سطح نمونه جهت برداشتن محصولات خوردگي همزمان با اچ صورت مي­پذيرد.

  • كليه مراحل اچ اعم از ساختن محلول اچ و اچ نمودن نمونه­ها، جهت جلوگيري از استنشاق گازهاي سمي بايد در زير هود انجام شود.
  • تركيبات مختلف محلول اچ و شرايط اچ براي آشكارسازي ريزساختار انواع آلياژها در استاندارد ASTM E 407، متالز هندبوك جلد ۹ و كتابها و منابع ديگر آمده است.
  • ماكرواچ فلزات و آلياژها عمدتاً جهت آشكارسازي پروفيل جوش در نمونه­هاي جوشكاري شده، دانه­بندي در آلياژهاي دانه درشت، خطوط سيلان در نمونه­هاي كار مكانيكي شده (بالاخص فورج شده)، آشكاري سازي لايه­هاي سخت­كاري شده و … بكار مي­رود. اين روش مي­تواند بصورت گرم يا سرد با استفاده از محلولهاي مناسب انجام شود. محلول و شرايط مختلف ماكرواچ و آلياژها و فلزات در استاندارد ASEM E 340 متالزهندبوك جلد ۹ و كتابها و مراجع ديگر توضيح داده شده است.
  • زمان اچ در آلياژهاي پايه نيكل يا فولادهاي زنگ نزن معمولاً طولاني­تر از آلياژهاي ديگر است.
  • انتخاب محلول اچ مناسب در آشكارسازي مطلوب فازها و مرز دانه ها موثر است.

پس از انجام اچ موفق نمونه, ريزساختار يا درشت ساختار آن آماده بررسي وتهيه تصوير با استفاده از ميكروسكوپهای نوری(ASTM E 883) والکترونی مي­شود.

 

نویسنده مطلب: metadmin

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده − 12 =